Motion till riksdagen
2020/21:1533
av Tina Acketoft (L)

Ge kommunerna rätt att sätta upp hastighetskameror


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning för att ge kommuner rätt att sätta upp hastighetskameror enligt motionens intentioner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Fortkörning är den enskilt största orsaken bakom olyckor i trafiken. Förutom direkta personskador orsakar fortkörning både otrygghet, ökade utsläpp av skadliga ämnen från drivmedel och vägbeläggning, buller och skador på objekt. Fortkörning ses av många boende som ett av de största problemen i närmiljön.

Verksamheten med trafiksäkerhetskameror bygger idag på ett samarbete mellan Trafikverket och polisen. Tillsammans ansvarar de för att placera ut trafiksäkerskame­rorna medan polisen ansvarar för utredning av ärenden och Trafikverket ansvarar för etablering, drift och underhåll av de fasta kamerorna, vilket fungerar väl på de flesta ställen men i stadsmiljö höjs ofta röster för att insatserna inte är tillräckliga för att beivra ”buskörning” och regelrätt street racing. Ett sätt att öka säkerheten skulle vara att ge kommunerna rätt att sätta upp hastighetskameror på platser de anser skulle gagnas av den typen av åtgärder, vilket bör utredas enligt motionens intentioner.

 

 

Tina Acketoft (L)