Motion till riksdagen
2020/21:1530
av Tina Acketoft (L)

Beivran av fusk med bidrag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ett enhetligt utbetalnings­system av all form av skattefinansierade bidrag där den sökande per automatik intygar på heder och samvete att all information är korrekt och att man samtidigt ger sitt medgivande till att myndigheterna får samköra alla relevanta register för att undersöka att den sökande får den ersättning man har rätt till, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Varje brott mot våra välfärds- och skattesystem skadar tilltron till den generella väl­färden och våra medmänniskor – tilltro som är en av de viktiga grundstenarna för ett fungerande samhälle.

Bidragsfusk och andra felaktiga utbetalningar från välfärdsystemet kostar samhället miljarder kronor varje år. Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen menar att om det fortsätter som idag så kommer 275 miljarder skattekronor hamna i fel fickor mellan 2018 och 2030. Pengar från Försäkringskassan, CSN, Arbetsförmed­lingen, Migrationsverket och Pensionsmyndigheten. Ungefär hälften misstänks bero på medvetet bidragsfusk, resten på misstag.

För att minska välfärdssvinnet föreslog delegationen bl.a att de berörda myndig­heterna bättre ska utnyttja potentialen i digitalisering och artificiell intelligens – till exempel genom fler automatiska kontroller och samkörning av information hos myndig­heterna. Många gånger stöter den typen av åtgärder på problem och omöjliggörs genom existerande lagstiftning där register inte får samköras och där den enskilde individen som ansöker om bidrag kan undanhålla information som skulle leda till att hen inte är berättigad till sådana. Jag menar att det måste till ett enhetligt utbetalningssystem av all form av skattefinansierade bidrag där den sökande per automatik intygar på heder och samvete att all information är korrekt och att man samtidigt ger sitt medgivande till att myndigheterna får samköra alla relevanta register för att undersöka att den sökande får den ersättning man har rätt till.

 

 

Tina Acketoft (L)