Motion till riksdagen
2020/21:1529
av Tina Acketoft (L)

Avskaffa arvsrätten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att arvsrätten bör reformeras så att laglotten upphävs och det är upp till arvlåtaren att fullt ut bestämma över sin kvarlåtenskap och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I dagens samhälle där mer än hälften av alla äktenskap upplöses och omgiften eller andra familjeombildningar ständigt sker, med särkullbarn som växer upp tillsammans, med utökade familjer och partnerskap, är den nuvarande arvsrätten förlegad. Vem som ärver vem måste rimligen vara en fråga för den som upprättar testamentet att ha full bestämmanderätt över.

Det nuvarande systemet är över 150 år gammalt och må ha haft sin funktion att fylla för att säkra, ofta unga, bröstarvingars ekonomiska trygghet, men att en individ i dagens samhälle inte själv får styra helt och hållet över vad som händer med tillgångarna efter sin död strider mot det synsätt vi annars har på individers rättigheter, och skyldigheter, att få förfoga över sina tillgångar och ta ansvar för sitt liv. Idag är det inte ens möjligt för en förälder att kringgå laglotten, den del av arvet som tillfaller bröstarvingar, om han/hon ger bort allt han äger, eller säljer till underpris före sin död eftersom gåvan då ändå kan återgå till dödsboet och ”bröstarvingen”. Arvsrätten bör därför reformeras så att laglotten upphävs och det är upp till arvlåtaren att fullt ut bestämma över sin kvar­låtenskap.

 

 

Tina Acketoft (L)