Motion till riksdagen
2020/21:1528
av Roger Haddad (L)

Avbyråkratisera polisen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en myndighetsananalys av polisen behöver göras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Polisen är en viktig aktör i samhället, och den nuvarande organisationen genomfördes 2015 av en enig riksdag. I efterhand kan vi konstatera att resurserna inte kommit ner i organisationen som det var tänkt, inte heller när det kommer till fler poliser i yttre tjänst och närmare medborgarna. Det lokala brottsförebyggande arbetet har fått stå tillbaka till förmån för andra akuta och mer prioriterade frågor, exempelvis den ingripande verk­samheten. Riksdagen bör tillkännage som sin mening till regeringen om att en översyn ska genomföras för att justera där det behövs i syfte att främst avbyråkratisera polisen som myndighet och frigöra resurser till i första hand lokapolisområdet.

Dessutom måste regeringen se över de administrativa nivåerna då exempelvis polischeferna på länsnivå fortfarande finns kvar som ett steg mellan regionpolischeferna och de lokala polischeferna. Om denna ordning ska finnas kvar måste deras uppdrag förtydligas, annars måste besluts- och styrkedjan förenklas. Polisen har stora utma­ningar och det är välkommet att det sker förstärkningar även av civil utredarkompetens, men fortfarande finns ett stort tapp på polisiär kompetens som måste prioriteras i kommande rekryteringar. Utöver detta måste en översyn bidra till att uppvärdera polisyrket så att man gärna stannar i lokalpolisområdet samt i yttre tjänst som en möjlig karriärväg, utan att poliser ska känna att de måste in och upp i organisationen för att genom en administrativ tjänst ha möjlighet att påverka sin lön eller karriärväg.

 

 

Roger Haddad (L)