Motion till riksdagen
2020/21:1524
av Roger Haddad (L)

Konsekvenser vid avhopp från förtroendeuppdrag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kommunallagen bör ändras så att en förtroendevald som lämnat det parti som personen är invald för inte ska kunna behålla sitt uppdrag som kommunalråd (eller motsvarande) eller nämnduppdrag som partiet har nominerat personen till och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag kan en förtroendevald som lämnar sitt parti välja att sitta kvar som politisk vilde i direktvalda församlingar som Sveriges riksdag, region- eller kommunfullmäktige. Det förtroendet har inte bara erhållits av partiet i samband med nominering utan även direkt av medborgarna i samband med de allmänna valen. Däremot finns det många andra uppdrag som tillkommer som partiet nominerar in till valberedningen och som sedan bekräftar dessa efter beslut i exempelvis kommunfullmäktige. Utöver detta finns funk­tioner som oppositionsråd/kommunalråd som en person kan väljas till. Här har det upp­stått situationer att innehavare av dessa ofta arvoderade uppdrag, inte lämnas frivilligt trots att personen lämnat sitt parti.

Det är rimligt att regelverket ändras så att det blir möjligt att entlediga personen så att partiet som har rätt till posterna har möjlighet att besätta dem med en representant från det parti som i kraft av valresultat samt förhandlingar genererat dessa poster. Detta bör riksdagen tillkännage som sin mening till regeringen.

 

 

Roger Haddad (L)