Motion till riksdagen
2020/21:1516
av Robert Hannah (L)

Avskaffa preliminärskatten för företag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa preliminärskatten för företag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I dag förväntas företag betala skatt för inkomster som de tror att de kommer att tjäna, i stället för det givna att beskatta de belopp som företagare verkligen har bokfört som intäkter. I England och i andra länder fungerar den retroaktiva beskattningen väl. Det torde den även kunna göra i Sverige.

Vinsterna med reformen är tydlighet för företagen och myndigheterna samt minskad byråkrati och därmed administrativa utgifter för skattebetalarna. Till detta kommer att de välfärdsskapande företagen slipper agera bank åt staten och inbetala belopp i förväg som de sedan kanske inte når upp till i verkliga intäkter. Coronakrisen har gjort det uppenbart att systemet med preliminärskatt inte fungerar vid kriser. Massvis av företag har drabbats av stora inkomstförluster och har ännu inte återhämtat sig. Samtidigt förväntas de betala in skatter i förväg på vinster som de aldrig kommer få. Därför bör skatten betalas först efter att man tjänat pengarna.

 

 

Robert Hannah (L)