Motion till riksdagen
2020/21:1493
av Hans Hoff m.fl. (S)

Slopad övre åldersgräns för mammografi


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att studera förutsättningarna för att begära av regionerna att de kallar till regelbunden mammografi även högre upp i åldrarna, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Var tredje svensk kommer att få ett cancerbesked under sin livstid. Tillsammans måste vi politiskt öka ambitionerna i kampen mot cancer, inte minst mot bröstcancern som är den vanligaste cancerformen bland kvinnor.

Den svenska mammografin är unik och en grundbult i den svenska bröstcancer­vården. Mammografin har gjort att fler kvinnor överlever cancer genom att sjukdomen upptäcks tidigt, vilket är helt avgörande. Screening med mammografi erbjuds idag alla kvinnor mellan 40 och 74 års ålder. Syftet är att hitta bröstcancer innan sjukdomen hunnit ge några symtom.

Risken för bröstcancer ökar med åldern. Var femte kvinna som drabbas av bröst­cancer är över 74 år. Men efter den åldern kallas inte kvinnor till mammografi. Detta trots att vi lever längre och att det inte är samma sak att vara 70 år idag som för 30 år sedan, när reglerna för mammografiscreening kom till. Nuvarande medellivslängd för kvinnor är 84 år. När Socialstyrelsen utformade screeningprogrammet var medellivs­längden mycket lägre.

Cancerfonden har låtit Demoskop göra en rikstäckande undersökning bland kvinnor i åldern 70–74 år för att ta reda på hur de upplever att inte längre bli kallade till mam­mografi. Drygt åtta av tio är kritiska till att de inte längre kallas. En lika stor andel skulle gå på mammografi om de blev kallade. Det finns alltså anledning att kalla även äldre kvinnor till regelbundna mammografiundersökningar

 

 

Hans Hoff (S)

 

Adnan Dibrani (S)

Sara Heikkinen Breitholtz (S)