Motion till riksdagen
2020/21:1492
av Hans Hoff m.fl. (S)

Ett starkare arbetsmiljöarbete


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över förutsättningarna för Arbetsmiljöverket att klara sitt uppdrag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

 

Fortfarande dör alldeles för många svenskar i arbetsplatsolyckor. Ännu fler skadas och antalet anmälda arbetsplatsolyckor har ökat. Samtidigt ökar ohälsan på våra arbets­platser till följd av stress. Det finns fortfarande en hel del arbetsmiljöproblem i Sverige att ta tag i.

Regeringen har börjat ta i frågan. Statsministern har slagit fast att antalet arbets­miljöinspektioner ska öka. Regeringen har under den senaste mandatperioden kraftigt ökat Arbetsmiljöverkets resurser. Regeringen har även antagit en arbetsmiljöstrategi med en nollvision för dödsolyckor och inrättat ett nationellt centrum för samling och spridning av kunskap och forskningsresultat om arbetsmiljö. Ändå har resurstillskotten till Arbetsmiljöverket inte ökat i den takt som krävs.

Det krävs en ordentlig översyn av resurserna till Arbetsmiljöverket. Verket måste ges förutsättningar att klara de mål som satts upp. Det bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Hans Hoff (S)

 

Adnan Dibrani (S)

Sara Heikkinen Breitholtz (S)