Riksdagen avslår proposition 2019/20:175 Skattereduktion för boende i vissa glest befolkade områden – regional skattereduktion.
Sverige har allvarliga problem med hög arbetslöshet och låg tillväxt. Klyftan mellan stad och landsbygd tär på sammanhållning och tillit. Det är centralt att hela Sverige kan leva.
Skattesänkningar bör utformas för att öka sysselsättningen och tillväxten i hela landet. Skattesystemet ska premiera jobb, företagande och investeringar samtidigt som robusta offentliga finanser säkras. Exempel på skattesänkningar som gynnar såväl jobbskapande som tillväxt är jobbskatteavdraget och sänkta marginalskatter.
Jobbskatteavdraget gör det mer lönsamt att arbeta och har bidragit till framväxten av omkring 100 000 till 150 000 nya arbetstillfällen. Sänkta marginalskatter premierar ansträngningar och ökar antalet arbetade timmar i ekonomin. RUT-avdraget är ett annat exempel på en skattesänkning som har bidragit till tillväxt och sysselsättning. Sverige behöver gå vidare med skattesänkningar som leder till fler jobb och bidrar till en växande ekonomi. Den som jobbar och anstränger sig ska få lön för mödan. Moderaterna föreslår exempelvis att jobbskatteavdraget förstärks och att marginalskatterna sänks. Sverige är i behov av en skattereform som bl.a. stärker möjligheterna till sysselsättning på landsbygden.
Moderaternas landsbygdspolitik bygger på att det ska bli mer attraktivt och enklare att bo och jobba i hela landet. För att underlätta för människor att bo och arbeta i hela Sverige är det bl.a. av betydelse att minska ett antal regleringar och verka för att sänka de skatter som slår hårt mot landsbygden. Moderaterna avvisar skatter som kilometerskatt, flygskatt och förslaget om försämrat reseavdrag. Skatten på bensin och diesel bör sänkas och infrastrukturen bör förbättras i hela landet. Moderaterna har även förslag om att reformera strandskyddet i grunden, stärka ägande- och brukanderätten, tillåta gårdsförsäljning och förslag om enklare regler och minskad administrativ börda för lantbrukare. Moderaterna värnar goda villkor för jakt och motarbetar försämringar för laglydiga jägare, sportskyttar och vapensamlare.
Det svenska skattesystemet är komplicerat och innehåller många inbyggda orättvisor. Skattesystemet är ett lapptäcke med olika reduktioner, avdrag och skattesatser, varav vissa har utformats på goda grunder, medan många avvikelser saknar positiva effekter och spär på orättvisor och gör det krångligt för människor och företag. Orättvisa och ineffektiva symbolpolitiska skatter som införts av regeringen de senaste åren har slagit hårdast mot människor som bor utanför storstäderna. Förslaget om en skattereduktion för boende i vissa glest befolkade områden är ett ytterligare exempel på en skatteförändring som skapar orättvisor och inte löser några av de problem som landsbygden präglas av.
Regeringens förslag till en skattereduktion för boende i vissa glest befolkade områden är sällsynt märkligt utformat. Skattereduktionen ges enbart till vissa kommuner utanför de större städerna. Valet av vilka kommuner som får ta del av den mindre skattereduktionen som föreslås baseras på stödområdesuppdelningen, och skattesänkningen går i detta fall till människor som bor i stödområde A och B. Skattereduktionen skapar nya orättvisor, löser inga problem och ger upphov till en ny obefogad asymmetri i skattesystemet.
Moderaterna invänder mot förslaget att införa nya orättvisor i det svenska skattesystemet med den skattereduktion regeringen nu föreslår. Skatten behöver bli lägre i Sverige, framför allt för att göra det mer lönsamt att arbeta och driva företag. Välavvägda skattesänkningar med tydliga positiva effekter för arbetslinjen och för att binda Sverige samman är exempelvis lägre skatt för alla med små och medelstora inkomster, lägre drivmedelsskatter och avskaffad flygskatt.
Niklas Wykman (M) |
|
Helena Bouveng (M) |
Boriana Åberg (M) |
Kjell Jansson (M) |
Fredrik Schulte (M) |