Motion till riksdagen
2020/21:1468
av Eva Lindh och Teresa Carvalho (båda S)

Familjehemsregister


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa register över familje- och jourhem och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varje år placeras ett stort antal barn och ungdomar i familjehem. I de flesta fall fungerar familjehemmen mycket bra och kan ge värme, kärlek och omsorg. Det kan innebära en stor skillnad för ett barn som har det svårt och ge möjligheter till en trygg och positiv uppväxt. Det har dock förekommit fall med vanvård eller oförmåga att möta barnens behov och deras utsatthet. Varje barn som utsätts för vanvård är ett barn för mycket. Samhället har ett stort ansvar för de barn och unga som har en sådan livssituation att de inte kan bo kvar med sin ursprungsfamilj och där samhället därför tar över ansvaret för barnet.

Kommunerna ansvarar för att utreda familjehemmen och att följa upp insatsen. I dag finns inga möjligheter att samverka eller följa upp mellan kommunerna om familjehem­men fungerar. När ett familjehem visar sig olämpligt och blir av med sitt uppdrag från en kommun kan samma familjehem ha kvar placeringar från andra kommuner och till och med få nya placeringar utan att dessa kommuner har kunnat ta del av de brister som har upptäckts av en annan kommun. Ett familjehem kan med andra ord visa sig olämp­ligt utan att det blir känt för andra kommuner, vilket är orimligt.

En del familjehem kan därutöver ta emot barn och unga från olika kommuner och ha upp till 3–4 olika placeringar från olika kommuner. Detta är inte förenligt med grund­tanken om att ett familjehem ska fungera mer som en vanlig familj. Ett familjehems­register skulle kunna hjälpa till att upptäcka om ett familjehem tar emot för många barn.

Mot bakgrund av ovanstående bör regeringen införa ett register över familje- och jourhem.

 

 

Eva Lindh (S)

Teresa Carvalho (S)