Motion till riksdagen
2020/21:1466
av Eva Lindh m.fl. (S)

Trygghet för småföretagare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om trygghetssystem för småföretagare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Företagare har ett sämre skydd än de flesta anställda och omfattas inte på samma sätt av de socialförsäkringar som en anställd gör. Det är inte rimligt. När allt fler väljer att starta och driva företag ökar också behovet av trygghet. För många är det lätt att blunda för det här med pension och försäkringar när det är fullt upp med verksamheten. Därför är det en viktig fråga att utforma trygghetssystem som också ger företagare ett tillräck­ligt gott skydd. Möjligheten att inrätta en trygghetsgaranti för företagare bör ses över för att skapa likvärdiga villkor för företagare i trygghetssystemen. En trygghetsgaranti bör göra det svårare att under en lång tid inte göra pensionsavsättningar, öka möjligheterna till tjänstledighet och ge bättre förutsättningar för ekonomisk ersättning vid föräldra­ledighet och vård av sjukt barn.

I detta vore det också bra med en översyn av förutsättningarna för ersättning vid långvarig sjukdom. Coronapandemin har aktualiserat dessa trygghetsfrågor, och när det är dags att ta ny fart på landets ekonomi finns både ett bra tillfälle och ett stort behov av att beakta hur socialförsäkringarna kan stärkas för företagare.

 

 

Eva Lindh (S)

 

Johan Andersson (S)

Johan Löfstrand (S)

Mattias Ottosson (S)