Motion till riksdagen
2020/21:1465
av Anna Vikström (S)

Utökad förskrivningsrätt för barnmorskor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om utökad förskrivningsrätt för barnmorskor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Barnmorskor måste alltför ofta kontakta läkare för att få recept utskrivna, istället för att kunna förskriva själva. Det leder till väntetid för patienterna och onödigt dubbelarbete för både läkare och barnmorskor.

Idag har barnmorskor en formell förskrivningsrätt sedan 2006 se Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1996:21) och rätt att förskriva antibiotika som klamydiabehandling tillkom 2011. Men sedan dess har inget hänt för att ge barnmorskor utökad förskrivningsrätt.

Barnmorskor har gedigen kunskap och kompetens inom de olika verksamhetsområ­den de verkar inom och de arbetar i hög grad självständigt inom många verksamheter med fokus på kvinnohälsa, t ex på barnmorskemottagningar i primärvården, på ungdoms­mottagningar och specialistmottagningar på sjukhus. I den kompetensbeskrivning som togs fram 2018 för barnmorskan framgår att barnmorskans arbetsområde är bredare än vad många i allmänhet tror. Barnmorskor har förutom sin specialistutbildning dessutom en särskild legitimation för yrket utöver sjuksköterskelegitimationen.

Förskrivningsrätten har inte alls gått hand i hand med yrkets innehåll och höga grad av självständighet. Barnmorskor är mer än kompetenta att behandla många tillstånd självständigt. På många mottagningar kommer läkare en gång i veckan. Inte sällan be­döms patienten av barnmorskan, men får inte behandling förrän en vecka senare av en läkare som inte ens träffar patienten.

Därför borde barnmorskors förskrivningsrätt kunna utvidgas. Exempel på läkemedel som skulle kunna ingå i en utökad förskrivningsrätt är lokalt östrogen och järnpreparat, men det finns fler exempel. För gynekologisk herpes med framför allt primärt skov som kan vara mycket smärtsamt, ska behandlingen ska starta inom 72 timmar från första blåsan och kan inte vänta en vecka. Dessa patienter måste skickas till jourmottagning.

Att distriktssköterskor har rätt att förskriva fler läkemedel är utmärkt, men det ger också argument för att även barnmorskorna borde få utökade förskrivningsmöjligheter inom sitt kompetensområde.

 

 

Anna Vikström (S)