Motion till riksdagen
2020/21:1464
av Mathias Tegnér (S)

Om AP-fonderna


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att riksdagen ska verka för att reglera AP-fondernas fondplaceringar genom tydligare lagstiftning och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att riksdagen ska verka för att en översyn görs av AP-fondernas placeringar med målet att successivt fasa ut fossila investeringar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Världen står inför en stor mänsklig och miljömässig katastrof på grund av jordens tempe­raturhöjning. Länge har det först en diskussion kring i vilken mån temperaturhöjningen är människoskapt, men under de senaste åren har de personer som ifrågasätter det fakt­um att temperaturhöjningen är människoskapt minskat.

Länge har debatten i till exempel USA präglats av skepsis mot att växthuseffekten är människoskapad. Även på andra sidan Atlanten verkar dock klimatet skifta, vilket bland annat har tagit sig uttryck under den amerikanska valrörelsen. Som svar på att republi­kanska politiker ihärdigt sagt att de inte är forskare med syftet att inte behöva ta beslut kring den globala uppvärmningen har före detta presidentkandidaten Hillary Clinton bland annat sagt: “Im not a scientist, Im just a grandmother with two eyes and a brain”.

När världens länder träffades i Paris i december 2015 enades de om ett globalt klimatavtal. Avtalet stipulerar att den globala temperaturhöjningen skall hållas väl under 2 grader förindustriell nivå med 1,5 grader som mål, vilket bland annat kan läsas i artikel 2.1 a (Förenta nationerna, Parisavtalet [2015], s. 3).

Under de närmsta åren kommer Sverige att behöva ta snabba steg mot att minska och sedan helt ta bort våra utsläpp. Ett mål som nämnts i den offentliga debatten är att Sverige 2050 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Om dylika mål ska kunna bli verklighet måste vi arbeta på alla fronter.

Det är fel att våra svenska pensionsfonder idag finansierar fossila bränslen när vi befinner oss mitt i en klimatkris. AP- fonderna består av 6 olika fonder som totalt för­valtar cirka 1 500 miljarder kronor som ska bidra till stabilitet i vårt pensionssystem för våra framtida pensionärer. Sedan den 1 januari 2019 har krav införts på att fonderna ska ta hänsyn till miljön vid sina placeringar. Men trots dessa hårdare krav innebär nuvaran­de lagstiftning att det övergripande målet om hög avkastning inte får överges. Därför kan en situation uppstå då fonderna väljer att prioritera avkastning före principen om hållbarhet. Våra AP-fonder fortsätter alltså att finansiera och investera i fossilindustrin. Därför behövs ett tydligare regelverk kring fondernas placeringar komma på plats i Sverige.

 

 

Mathias Tegnér (S)