Motion till riksdagen
2020/21:1458
av Hans Ekström m.fl. (S)

E20 och Västra stambanan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för en upprustning och vidareutveckling av E20 och Västra stambanan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det finns traditionellt två huvudstråk för resenärer mellan Stockholm och Göteborg (eller mellan Mälardalen och Västkusten generellt). Det första går söderut från Stockholm över Nyköping, Norrköping och Linköping ned till Jönköping och sedan västerut över Ulrice­hamn och Borås till Göteborg. Det andra går västerut från Stockholm, längs med Mälaren till Örebro och sedan sydväst genom Västergötland till Göteborg. Dessa stråk går att följa med såväl järnväg som väg. Det första stråket (över Jönköping) går i dag ganska snabbt och bekvämt. Det är i princip motorväg hela sträckan och stråket är upprustat och modernt. Det är också den sträckning som de nya stambanorna som nu planeras kommer att ta.

När det gäller det nordligare stråket (över Örebro) som på väg främst rör sig längs E20 och på järnväg utgörs av Västra stambanan så har inte lika mycket hänt. Det är fortfarande inte motorvägsstandard överallt längs med E20. Västra stambanan riskerar att förlora stora delar av trafiken när de nya stambanorna byggs.

Sträckningen för E20 är fågelvägen kortare än att ta E4 till Jönköping för en stock­holmare som ska till Göteborg. Den kortare vägen leder också, om vägen håller rimlig standard, till minskad bränsleförbrukning, vilket ger miljövinster. Längs med E20 bor många människor i t.ex. Eskilstuna, Örebro och Skara som också behöver enkla kom­munikationer till våra två största städer – och mellan varandra.

Därför är det av stor vikt att staten tar ansvar för Västra stambanan även när de nya stambanorna byggts. Västra stambanan trafikerar bland annat orterna Katrineholm, Hallsberg och Skövde.

Såväl E20 som Västra stambanan behöver upprustas och moderniseras. Det skulle underlätta regionförstoring och förbättra förutsättningarna att leva i södra Mälardalen och Västergötland. Det här är ett stråk som skulle kunna vara en livsnerv i inlandet i södra Sverige och behöver prioriteras.

 

 

Hans Ekström (S)

 

Daniel Andersson (S)

Patrik Björck (S)