Motion till riksdagen
2020/21:1456
av Hans Ekström m.fl. (S)

Bättre transporter och fler samhällsbyggnadsutbildningar i Stockholm-Mälarregionen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för att förbättra transportinfrastrukturen i Stockholm-Mälarregionen och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förbättra möjligheten till samhällsbyggnadsutbildningar i Stockholm-Mälarregionen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Stockholm-Mälarregionen växer. I våra län bor 43 procent av landets befolkning och 49 procent av Sveriges BNP skapas här. Fram till 2050 beräknas befolkningen öka med 1,4 miljoner invånare, samtidigt som antalet arbetstillfällen förväntas öka med drygt 700 000 och godsmängderna beräknas öka med 65 procent till 2040. 30 av Sveriges 48 lärosäten ligger i Stockholm-Mälarregionen.

Satsningar på infrastrukturen i Stockholm-Mälarregionen är bra för hela Sverige.

En växande Stockholm-Mälarregion medför dock nya infrastrukturutmaningar. Trängsel och bristande underhåll riskerar dock att bromsa våra målsättningar för en håll­bar tillväxt med utökad kollektivtrafik, smartare godstransportlösningar, fler bostäder och arbetsplatser i attraktiva lägen. Åtta av tio tågresor i Sverige börjar eller slutar i Stockholm. En förbättrad framkomlighet på trafikstråken mot StockholmMälarregionen gynnar inte bara invånarna i regionen. En ökad kapacitet i regionen skulle påverka det nationella transportinfrastruktursystemet i mycket positiv riktning. Satsningar på infrastrukturen i Stockholm-Mälarregionen är bra för hela Sverige.

En förbättrad framkomlighet i Stockholm-Mälarregionen kräver att eftersläpande underhåll – som enligt Trafikverket beräknas uppgå till 12 år – undanröjs. Till detta kommer ett antal infrastrukturinvesteringar som måste göras för att öka kapaciteten på sträckningarna. På järnvägssidan handlar det om dubbelspår på Ostkustbanan, satsningar på godsnavet HallsbergÖrebro, en förbättrad kapacitet på Mälarbanan och Svealands­banan samt en väl fungerande Stockholms central. Till det kommer satsningar på E4:an vid Sveriges internationella flygplats Arlanda samt en ombyggnad av Hjulstabron (riksväg 55), som begränsar en överflyttning till klimatsmarta godstransporter på Mälaren. Ostlänken måste bli klar enligt plan.

Det är brist på samhällsbyggare i Stockholm-Mälarregionen.

Bristen på kompetens inom infrastruktursektorn har ökat under senare år inom såväl högskoleyrken som andra yrken. Det råder brist på arbetskraft i branschen från planering via projektering till utförande, vilket behöver åtgärdas för att klara behoven inom infra­struktursektorn. Bristen på arbetskraft inom infrastruktursektorn i StockholmMälarregio­nen beräknas till en samhällsekonomisk värdeförlust om 1525 miljarder kronor.

För att svara upp mot Stockholm-Mälarregionens behov av nya vägar, hamnar och järnvägar behöver kompetensförsörjningen inkluderas i både planeringen av infrastruk­tur och utbildningar. Tidigare studier från Mälardalsrådet har visat att utbildningar inom bristyrken behöver erbjudas regionalt, nära bristmarknaden, för att säkra den regionala kompetensförsörjningen. För att lösa kompetensbristen behövs en förbättrad möjlighet till samhällsbyggnadsutbildningar i Stockholm-Mälarregionen.

 

 

Hans Ekström (S)

 

Mathias Tegnér (S)

Sanne Lennström (S)

Daniel Andersson (S)

Johan Andersson (S)

Olle Thorell (S)