Motion till riksdagen
2020/21:1452
av Lina Nordquist (L)

Skärpta regler för sms-lån och andra lån utan säkerhet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att reglerna för lån utan säkerhet bör skärpas i syfte att skydda utsatta människor och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att maxräntan på lån utan säkerhet bör sänkas och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att snabblån inte bör kunna beviljas till personer med ett skuldsaldo hos Kronofogden och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att lån utan säkerhet endast ska ges efter betänketid och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Problemet med så kallade sms-lån växer bland unga. Trots lagskärpningar tjänar låne­hajar stora pengar på att ge människor blancolån utan säkerhet, utan bedömning av återbetalningsförmåga och utan betänketid. Ofta kan lånet enkelt tas per sms i en bar eller på ett kasino, sedan finns pengarna där. Konsekvenserna kommer senare, när höga räntor ska betalas på kort tid och då är bara lånehajen vinnare.

I Finland har maxräntan på snabblån halverats från 20 till 10 procent, jämfört med Sveriges 40 procent. Även Sverige bör överväga denna möjlighet. Det skulle sannolikt öka incitamenten att låna ut till personer med förmåga att betala tillbaka hela lånet. Det bör enligt min mening inte vara tillåtet att bevilja personer med ett skuldsaldo hos krono­fogden snabblån, eftersom det gör en svår livssituation ännu värre. Dessutom bör lån utan säkerhet enligt min mening endast kunna ges efter betänketid. Det skulle minska risken att utsatta människor övertalas att fatta ödesdigra beslut som ödelägger deras pri­vatekonomi.

 

 

Lina Nordquist (L)