Motion till riksdagen
2020/21:1451
av Joar Forssell och Lina Nordquist (båda L)

Jakt på säl och skarv – arbete för att rädda kustnära fiske


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyddsjakt på säl bör bli tillåtet på enskilds initiativ och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det bör bli möjligt att jaga säl från land och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av möjligheterna till skyddsjakt på skarv och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör arbeta för att ändra EU:s fågeldirektiv så att skarven förs upp på listan över jaktbara arter och tillkännager detta för regeringen.
  5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att villkoren för det kustnära fisket bör förbättras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

På 1970-talet var Östersjöns sälar nära att utrotas, men idag hotas istället det kustnära fisket. Sälen har inget naturligt rovdjur, men jakten på säl har sedan länge stora restrik­tioner. Vi föreslår att skyddsjakt på säl bör bli tillåtet på enskilds initiativ. Vi vill också att det ska bli möjligt att jaga säl från land.

Skarven kan förorsaka stora skador i skärgården och skadar fiskerinäringen genom skador på fiskbestånden i havet och på lax- och öringsbestånden i älvarna. EU-kommis­sionen vill se mer pragmatiska bedömningar av skarvens skadeverkningar, och förvalt­nings­rätten anser inte att skyddsjakt på skarv behöver strida mot EU:s fågeldirektiv. Skyddsjakt skulle därför kunna beviljas i större utsträckning än idag. En mer långsiktig lösning är att Sverige arbetar för att ändra EU:s fågeldirektiv; om skarven förs upp på listan över jaktbara arter blir det möjligt att utöver skyddsjakt införa allmän jakttid på skarv.

Utöver möjligheterna till jakt när djur skadar det kustnära fisket krävs en bred översyn av de samlade villkoren för kustnära fiske, vad gäller såväl forskning som regional delaktighet, byråkrati och regler för trålning. Allt detta är viktiga åtgärder för att värna lokal turism, kultur och levande kustsamhällen.

 

 

Joar Forssell (L)

Lina Nordquist (L)