Motion till riksdagen
2020/21:1450
av Lina Nordquist (L)

Sekretessöversyn för stärkt skydd av utsatta människor och bättre verktyg mot organiserad brottslighet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av offentlighets- och sekretesslagen i syfte att motverka organiserad brottslighet och för att skydda utsatta invånare och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att nordiska grannländers sekretesslagstiftning bör undersökas och tillämpliga delar tas till vara och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sekretess mellan myndigheter ska värna människors integritet. Vi måste samtidigt kun­na lita på att vårt samhälle kan skydda de svagaste, och därför måste skola, socialtjänst, kriminalvård och sjukvård samverka när så behövs. Sekretess ska dessutom inte gynna organiserad brottslighet. Enligt utredningen Kvalificerad välfärdsbrottslighet (SOU 2017:37) har välfärdsbrott riktats mot Arbetsförmedlingen, arbetslöshetskassor, Centrala studiestödsnämnden, Försäkringskassan, kommuner, länsstyrelser, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.

Varje dag måste svenska myndigheter avgöra om en annan myndighets intresse av att få ta del av information väger tyngre än intresset av att skydda människor från att deras personuppgifter röjs. Nedan följer några exempel där tjänstemän uppger att de upplevt svårigheter.

Riksdagen har i ett tidigare tillkännagivande konstaterat att den sekretess som vanligtvis gäller för personal i hälso- och sjukvård och socialtjänst bör hävas om de ser att djur vanvårdas. Det är min uppfattning att även människor i vissa fall behöver stärkt skydd. Dessutom ska välfärdens resurser inte utnyttjas. Myndigheter och kommunala nämnder bör enligt min mening kunna till varandra utlämna vissa uppgifter som omfattas av t.ex. socialtjänstsekretess. Jag anser även att regeringen bör överväga att låta kommuner om­fattas av uppgiftsskyldighet vid samverkan mot viss organiserad brottslighet.

 

 

Lina Nordquist (L)