Motion till riksdagen
2020/21:1449
av Lina Nordquist (L)

Nästa kris kan handla om vatten – inrätta ett nationellt vattencentrum


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör se över fördelarna med att inrätta ett nationellt kompetenscentrum för risker i fråga om dricksvatten och vattenförsörjning och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ett sådant centrum med fördel bör lokaliseras där förutsättningarna ger bästa möjliga samverkan mellan lärosäten och berörda myndigheter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I snitt konsumerar var och en av oss ca 2 liter dricksvatten varje dag. Det innebär att även mycket låga halter av föroreningar kan innebära ett stort intag och därmed drabba vår hälsa.

Framtidens dricksvattenförsörjning är långt från självklar. Läkemedelsrester och andra kemiska föroreningar återfinns redan idag i kommunalt dricksvatten, intensivt samhällsbyggande kan hota känsliga vattenskyddsområden och klimatförändringar ökar dessutom risken för torka och översvämningar. Vårt land behöver kunskap att förebyg­ga och minimera dessa risker och känsliga analysmetoder för att tidigt upptäcka risker, innan vår hälsa drabbas. Nationella övervakningsprogram behöver följa förorenings­koncentrationer i vatten och upptäcka pågående hot. Det behövs också mer kunskap om reningstekniker, både i kommunala reningsverk, på sjukhus eller äldreboenden och kanske på sikt i privatbostäder. 

Min uppfattning är att det behövs ett nationellt kompetenscentrum om vatten, för att stärka dricksvattenforskningen, erbjuda utbildning inom dricksvattenområdet, ge myn­digheter och vattenproducenter vetenskapligt grundat besluts- och expertstöd och i slut­ändan säkra långsiktig tillgång till dricksvatten. Det är också min mening att ett sådant centrum med fördel bör lokaliseras där förutsättningarna är som störst för samverkan mellan lärosäten och berörda myndigheter. Uppsala vattencentrum är redan idag ett sam­arbetsorgan mellan Uppsala universitet och Statens lantbruksuniversitet (SLU) som sam­ordnar forskning och högre utbildning inom vattenområdet. Sveriges geologiska under­sökningar (SGU) är lokaliserat i Uppsala och har stor kunskap om vatten. Läkemedels­verket finns idag i Uppsala, vilket skulle möjliggöra samlokalisering med kompetens­centrum för läkemedel i miljön. Även Livsmedelsverket (SLV) har sitt säte i samma stad. Den geografiskt samlade rå- och dricksvattenkompetensen i Uppsala skulle med andra ord ge ett sådant centrum unikt goda förutsättningar.

 

 

Lina Nordquist (L)