Motion till riksdagen
2020/21:1444
av Joar Forssell och Lina Nordquist (båda L)

Symbolisk ersättning vid skyddsjakt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skinnet vid skyddsjakt bör tillfalla jakträttsinnehavaren efter beslut från länsstyrelsen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Stora rovdjur får endast jagas under strikt kontrollerade former. För att reglera antalet rovdjur och förebygga skador på tamdjur och renar får skyddsjakt och viss licensjakt genomföras, om förutsättningarna för jakten är uppfyllda.

Djur som skjuts under licensjakt med stöd av jaktlagstiftningen besiktigas av länssty­relsen. Skytten får behålla skinnet och den flådda kroppen skickas till Statens veterinär­medicinska anstalt (SVA).

Beslut om skyddsjakt med stöd av jaktlagstiftningen tillåts när ingen annan lösning finns för att förhindra skador, till exempel för att gäss inte ska äta stora mängder säd på åkrar, för att rovdjur inte slutar döda tamboskap eller för att björnar riskerar att slå många renkalvar. Skytten ägnar omfattande tid åt uppgiften, riskerar sin hunds liv och hälsa och får ingen ersättning. Efter skyddsjakt bränns oftast kroppen av SVA.

Rimligare vore om skinnet efter fällt vilt efter beslut från länsstyrelsen tillföll jakt­rättsinnehavaren, i likhet med licensjakten. Länsstyrelsen har överlag inget intresse av fällda rovdjur, så ofta skulle denna symboliska ersättning tillfalla skytten eller samebyn.

 

 

Joar Forssell (L)

Lina Nordquist (L)