Motion till riksdagen
2020/21:1442
av Heléne Björklund (S)

Mobiltäckning i hela Sverige


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av mobiltäckning i hela Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag förväntas var och en både äga och kunna hantera en smartphone. Med ”datorn på fickan” underlättas mycket av vår vardag och vi kan hantera biljetter, e-post och inlogg­ning till Skattemyndigheten i samma lilla manick. Dessutom är det ju viktigt att kunna använda sin smartphone för att ringa såväl socialt som i jobbet eller när nöden är framme.

Men där det inte finns mobiltäckning kan det innebära att man blir utestängd från dessa möjligheter.

En bra uppkoppling är idag en självklar infrastruktur som ska finnas på samma vill­kor i hela landet oavsett var du bor. Men det finns fortfarande alltför många platser och orter, företrädesvis på landsbygden där marknadskrafterna inte har starka intressen för att bygga ut moibltäckningen. Där måste staten garantera medborgarna samma möjlig­heter som i städerna.

Vi är ännu bara i början av teknikutvecklingen och det personliga användandet. Men det måste finnas samma möjligheter att kunna använda teknik och utveckla sitt företag var du än bor.

Regeringen bör agera så att mobiltäckning blir en självklar infrastruktur i hela Sverige.

 

 

Heléne Björklund (S)