Motion till riksdagen
2020/21:1441
av Åsa Lindestam (S)

Nationellt journalsystem


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ett nationellt journalsystem och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I arbetet med att säkra en så god och jämlik sjukvård för alla i landet är det få som inte är överens och delar uppfattningen att alla ska ha en likvärdig och jämlik sjukvård.

Idag är sjukvården organiserad hos många privata vårdgivare och i sex sjukvårds­regioner och 21 regioner. Detta kan ha sina fördelar och göra att ett regionalt närhets­perspektiv med regionala och sjukvårdsregionala styrande politiker har en slags närhet till sin befolkning och sina patienter.

I vår tid då vi blir och är alltmer rörliga så finns det anledningar att se över delar av sjukvårdens förutsättningar och organisering. En sak som hindrar och försvårar den mest optimala och jämlika vården är de olika journalsystem som finns.

För att optimera sjukvårdens likvärdighet och jämlikhet så menar jag att regeringen bör utreda införandet av ett nationellt journalsystem som kan följa patienten mellan olika vårdgivare.

 

 

Åsa Lindestam (S)