Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om mat och folkhälsa och tillkännager detta för regeringen.
Folkhälsan i Sverige utvecklas överlag positivt. Men det finns utmaningar som till exempel att det finns stora hälsoskillnader mellan olika grupper i samhället. En del rör sig mycket genom vardagsmotion och träning, andra inte. En del äter nyttigt, medan andra äter mycket skräpmat. Under de senaste åren har hälsoklyftan mellan olika grupper i samhället ökat, där hälsa har blivit en klassfråga.
Forskningen visar att det är viktigt att äta varierat, som fisk, kyckling, fibrer, frukt och grönt. Däremot bör vi undvika alltför mycket fett och socker, som friterat, godis, läsk och kakor. Felaktig kost kan leda till övervikt och fetma. Det kan i sin tur leda till ökad risk för att drabbas av olika sjukdomar, till exempel typ 2-diabetes, högt blodtryck, höga blodfetter och hjärt- och kärlsjukdomar. Fetma ökar också risken för vissa cancerformer, till exempel bröstcancer och prostatacancer. Det vi äter påverkar i allra högsta grad vår folkhälsa.
Det är viktigt att från politiskt håll se över möjligheten att ta fram olika typer av styrmedel för att få oss konsumenter att göra nyttigare väl när vi ska handla, så att vi hellre väljer frukt och grönt än godis, läsk och kakor.
Daniel Andersson (S) |
|