Motion till riksdagen
2020/21:1437
av Åsa Karlsson och Björn Wiechel (båda S)

Likvärdig pensionsålder på arbetsmarknaden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att personer som erhåller lönebidrag bör jämställas med andra på svensk arbetsmarknad och därmed också kunna ges möjligheten att fortsätta jobba efter 65 år så att pensionsåldern blir likvärdig på arbetsmarknaden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Lönebidrag är ett viktigt verktyg för att tillvarata kompetens och förmåga hos personer med funktionsnedsättningar. Syftet är att stärka förutsättningarna för ökad sysselsätt­ning och förbättrat arbetsmarknadsdeltagande för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

Många som är anställda i föreningslivet uppbär lönebidrag och har inga möjligheter att gå till något annat arbete när de fyllt 65 år.

De som har lönebidrag bör jämställas med andra, och deras pensionsålder bör bli lik­värdig. En förutsättning för detta är att lönebidrag kan beviljas.

En trygghetsanställning (lönebidrag) är ju att betrakta som en vanlig anställning även om den också är anpassad efter individens förutsättningar och särskilda behov. Därför bör även möjligheten att fortsätta arbeta efter 65 års ålder finnas så att pensionsåldern blir likvärdig.

 

 

Åsa Karlsson (S)

Björn Wiechel (S)