Motion till riksdagen
2020/21:1434
av Fredrik Lundh Sammeli (S)

Reglera nätdoktorers reklam


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att marknadsföringen av sjukvårdstjänster bör regleras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Som norrbottning och riksdagsledamot från en valkrets som omfattar 25 procent av landets yta är jag en av de första att hylla den digitalisering och utveckling av e-hälsa som sker inom svensk sjukvård idag. Rätt använt kommer det att göra vår gemensamt finansierade sjukvård både effektivare, mer tillgänglig och samhällssmartare. Sjukvård­en kan komma till dig och du behöver inte alltid bege dig till sjukvården.

Fel använt blir det dock bara en kassako för privata företag som dessutom suger ut resurserna från de sjukaste för att istället skapa ett vårdbehov för friska människor. Eller som företrädare för Sveriges Primärvårdsförening så tydligt har uttryckt det – Att erbjuda snabba lösningar för patientgrupper som har de minsta behoven av läkarkontakt följer inte hälso- och sjukvårdslagens regler för prioriteringar.

I den digitaliseringsvåg som coronapandemin positivt medfört kommer e-hälsans möjligheter att stärkas. Fler kommer känna sig bekväma med att söka vård på nätet och kunna tekniken. Det är i grunden bra och något som ska bejakas. Samtidigt behöver vi också se hur utvecklingen med exempelvis nätdoktorerna och deras rätt aggressiva re­klam och marknadsföring tar resurser från de sjukaste och ger till de friskare. Detta i en tid när vi vet att vi skulle behöva prioritera våra gemensamma resurser än hårdare för att ge vård till de med störst behov.

De senaste åren har vårdcentralernas kostnader för när deras patienter söker vård hos olika nätdoktorer skenat. Varje samtal eller kontakt genererar en direkt kostnad för den vårdcentral man är listad på, något många medborgare inte känner till, och risker finns för att det framöver tydligt kommer påverka kvalitén negativt i primärvården.

I kampen om kunder blir nätdoktorernas marknadsföring alltmer aggressiv och inten­siv, oftast helt inriktad på besvär eller problem som sällan kräver en läkarkontakt. Enkel rådgivning blir en affärsidé som också skapar ett nytt behov hos den enskilde och många gånger återkommande samtal eller kontakter kring saker du kostnadsfritt kan få på ett apotek eller via exempelvis 1177. För mig som socialdemokrat är inte sjukvård vilken tjänst som helst och därför borde också nätdoktorernas marknadsföring regleras hårdare eller rent av förbjudas.

 

 

Fredrik Lundh Sammeli (S)