Motion till riksdagen
2020/21:1425
av Arman Teimouri m.fl. (L)

Stärk järnvägsförbindelsen mellan Stockholm och Oslo


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för bättre järnvägsförbindelser mellan Stockholm och Oslo och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Västerås, Örebro och Karlstad har en viktig och strategisk placering mellan Stockholm och Oslo Europas just nu snabbast växande huvudstäder.

Idag väljer 90 procent (1,4 miljoner) av resenärerna att flyga de drygt 40 milen mel­lan huvudstäderna på grund av att tågets restid inte är tillräckligt konkurrenskraftig. Om tåget klarar en restid på under tre timmar mellan Oslo och Stockholm skulle två tredje­delar av resenärerna i stråket välja tåget enligt beräkningar från Kungliga Tekniska hög­skolan. Enligt samma beräkningar skulle ett ökat antal resenärer i sin tur generera intäk­ter på nästan två miljarder kronor om året. Efter att kostnaden för tågtrafiken är betald skulle det finnas en miljard kronor kvar för att betala de nya järnvägarna. Möjligheten att flytta många flygresenärer till tåget till en relativt låg kostnad är det som gör OsloStockholm till Skandinaviens mest lönsamma järnvägsprojekt.

Järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm skulle dessutom vara ett kraftigt bidrag i omställningen till ett nytt hållbart transportsystem och flytta över en miljon flygresenärer till tåget om året.

I spåren av coronapandemin kan vi se hur viktigt det är att knyta samman de nord­iska länderna än mer där järnvägsförbindelsen mellan Stockholm och Oslo skulle vara strategisk och lönsam ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

 

 

Arman Teimouri (L)

 

Johan Pehrson (L)

Roger Haddad (L)