Motion till riksdagen
2020/21:1420
av Arman Teimouri (L)

Oberoende och professionell revision av kommuner och regioner


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att komplettera kommunallagen för att möjliggöra en oberoende och professionell revision av kommuner och regioner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige fick en ny kommunallag 2018. Kommunallagen ger ramarna för arbetet i såväl kommuner som regioner. I remissomgången framhöll flera tunga remissinstanser att det nya lagförslaget förbisåg en viktig fråga, nämligen att införa en oberoende och profes­sionell kommunal revision.

Sveriges kommuner hade en omsättning på 695 miljarder kronor 2019. Samtidigt om­satte regionerna 374 miljarder kronor. Tillsammans omsatte alltså Sveriges kommuner och regioner närmare 1,1 biljon kronor. Dessutom ökar varje år den offentliga upphand­lingen. Enligt statistik från Konkurrensverket hade de upphandlingspliktiga inköpen ett sammanlagt värde på cirka 706 miljarder kronor 2017. Detta motsvarade drygt en sjätte­del av BNP till baspris (exklusive moms).

Inom staten granskar Riksrevisionen myndigheterna – oberoende och professionellt. Motsvarande steg har aldrig tagits när det gäller kommuner och regioner.

Kommunallagen bör därför kompletteras med regler som möjliggör en oberoende och professionell revision av kommuner och regioner likt det statliga området.

 

 

Arman Teimouri (L)