Motion till riksdagen
2020/21:1407
av John Widegren (M)

Polisnärvaro på Östergötlands landsbygd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att öka den polisiära närvaron på Östergötlands landsbygd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många av de internationella stöldligorna begår brott på landsbygden, eftersom upptäckts­risken är mindre och straffen är lägre i Sverige än i många andra länder. Enligt en mät­ning som SOM-institutet genomförde 2016 är förtroendet för polisen 17 procent lägre på landsbygden än i tätorter och städer. Det finns många exempel på inbrott och stölder i Östergötland där polisen inte ens kommit till brottsplatsen.

För att öka tryggheten är det viktigt att allmänheten upplever att polisen är närvaran­de och synlig. Detta gäller såväl i storstäder som på mindre orter och på landsbygden. En tillgänglig polis är viktigt för att förebygga brott men framför allt när brott begåtts och måste klaras upp.

I Polisregion öst minskade antalet ärenden redovisade till åklagare under 2016 för skadegörelsebrott med 21 procent och för tillgreppsbrott med 10 procent. De ökande hoten mot företagare och jägare är också en viktig anledning till att polisen behöver växla upp sin närvaro på landsbygden. Därför måste landsbygdens invånare få del av ökad polisiär närvaro så snart det är möjligt. De stölder som riktas mot östgötska bönder är ofta ekonomiskt kraftfulla både vad gäller maskiner men också insatsvaror till exem­pel växtskyddsmedel.

 

 

John Widegren (M)