Motion till riksdagen
2020/21:1403
av Lotta Olsson (M)

Nytt arbetssätt för mobila kranar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge Trafikverket i uppgift att med berörda parter arbeta fram ett nytt regelverk som säkerställer att mobila kranar kan förflyttas trafiksäkert, enkelt och effektivt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Mobila kranar är avgörande för byggande och utveckling av vårt moderna samhälle. Inte minst vid byggande och reparation av bostäder. Varje förflyttning av mobila kranar kräver dispens för vikt och storlek samt dispens för angiven vägsträcka. I dispensen villkoras för hastighet, exakt vilket fordon det gäller samt tider, broar och vägtransport­ledare.

Mobilkranföretagen arbetar på en konkurrensutsatt marknad. Företagen arbetar i stort sett dagligen med kort varsel, på uppdrag av industri-, bygg- och anläggnings­företag. Uppdragen är ofta svåra att planera långsiktigt. Byggande är projekt där oväntade moment hela tiden uppstår. Stora kostnader för produktionsbortfall kan uppstå om en kran inte kan utföra arbete med kort varsel.

Antalet trafikrörelser enligt Branschföreningen Svenska Mobilkranföreningen Lyftspecialisterna (MKL) uppskattas till cirka 250 000 årligen. Trafikverket måste för varje rörelse utfärda en dispens, enligt trafikförordningen. De flesta förflyttningar sker inom samma stad eller kommun, då görs också dispensansökan där.

Trafikverket ansvarar för statliga vägar. Då transporten gäller en eller flera kom­muner samordnas dispensen med de aktuella kommunernas vägnät.

Trafikverket beviljar årligen ca 7 000 dispenser för mobilkranar och våra kommuner ca 240 000. Detta sker på olika sätt i olika kommuner, vilket gör dispensansökandet onödigt komplicerat. Handläggningstiderna är dessutom varierande. En dispensansökan avslås i princip aldrig, varken hos Trafikverket eller kommunen.

Även om dispensen alltid utfärdas, är transporten som sker utan dispens olaglig. Förare ansvarar personligen i händelse av att polisen genomför en trafikkontroll. Företaget kan riskera att förlora framtida dispenser.

Dispenshanteringen för mobila kranar är onödigt krånglig och behöver ses över. Det måste vara enkelt att på ett laglydigt sätt förflytta mobila kranar.

 

 

Lotta Olsson (M)