Motion till riksdagen
2020/21:1391
av Betty Malmberg (M)

Trängselskattens påminnelseavgift


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att nivån på trängselskattens förseningsavgift bör ses över och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att trängselskattens förseningsavgift bör vara mer proportionerlig i enlighet med förslag från Transportstyrelsen och Skatteverket samt tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Trängselskatt har funnits i 13 år i Stockholm och 7 år i Göteborg. Skatterna har hittills dragit in 20,4 miljarder kronor till staten varav över 1,5 miljard härrör från påminnelse­avgiften (Källa: Ekonomifakta 20200616). En avgift som av många anses opropor­tionerligt hög i förhållande till själva trängselskatten. Att få betala 500 kronor i förseningsavgift på en faktura som kan handla om en dags för sen inbetalning av en ursprunglig skuld på 9 kronor är sanslöst.

2013 presenterades en utredning som bland annat analyserade detta problem. Utredningen föreslog en sänkning av förseningsavgiften och menade att det istället först skulle skickas ut en påminnelse inkluderande en påminnelseavgift om 100 kronor, och om detta inte betalades skulle nivån läggas på dagens system. Det vore absolut mer skäligt.

I ett betänkande (SkU12) från riksmötet 2018/19 skriver Skatteutskottet bland annat: ”Frågan om att kommuner ska kunna besluta om trängselskatt och utformningen av påminnelse- och sanktionsavgifter vid utebliven betalning är föremål för överväganden inom Regeringskansliet med anledning av vägtullsutredningens förslag.” Men i betänkandet SkU24 från det senaste riksmötet konstateras istället helt krasst: ”Det finns i dag inga indikationer på att regelverket för förseningsavgifter eller tilläggsavgifter är i behov av de förändringar som föreslås.”

Men indikationer finns visst. Hur ska man annars tolka den tidigare nämnda utredningens förslag eller de propåer som har riktats till regeringen från sina egna expertmyndigheter Skatteverket och Transportstyrelsen. De har alla reagerat på den oproportionerligt höga påminnelseavgiften och att den bör sänkas.

En debattör (Lars Thulin) har uppmärksammat oss riksdagsledamöter på följande räkneexempel. ”Den som med en dag missar en inbetalning på nio kronor på trängsel­skatt till Transportstyrelsen får betala en avgift på 500 kronor. Plus de nio kronorna. Det innebär en ränta på en dag på 5 556 procent.” Han jämförde också med påminnelse­avgiften som gäller för felparkeringsavgifter, varvid Transportstyrelsen debiterar en förseningsavgift som är avsevärt lägre. ”Då kostar en bot på 900 kronor omkring en hundring”, skriver Thulin. Inlagan visar på den orimliga och oproportionerliga nivå som trängselskattens påminnelseavgift innebär. Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Betty Malmberg (M)