Motion till riksdagen
2020/21:1376
av Betty Malmberg (M)

Nedmontering av kopparnätet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att kopparnätet finns kvar till dess att likvärdigt bredband och telefoni kan erbjudas i området och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen har antagit en ambitiös bredbandsstrategi där det anges att 98 procent av hushållen senast år 2025 ska ha tillgång till bredband om minst 1 Gbit/s, medan resterande 1,9 procent bör ha tillgång till minst 100 Mbit/s, och 0,1 procent bör ha tillgång till minst 30 Mbit/s. Det är goda ambitioner även om det i dagsläget saknas konkreta handlingsplaner och resurser för att förverkliga målen.

Ett problem i sammanhanget utgör de hushåll som idag har sin telefoni och upp­koppling via kopparnätet och ADSL. I samband med att Skanova monterar ned sina kopparledningar blir flera orter utan ADSL och därmed minskar även antalet hushåll med bredband. För att undvika detta borde Skanovas nedmontering samordnas med fiberutbyggnaden så att hushållen inte blir strandsatta utan fungerande telefoni och bredband. Så sker dessvärre inte. Telia menar att det är praktiska skäl som gör att det inte går att ta dessa hänsyn.

Många är dock upprörda över situationen, något som bekräftas av klagomålen till PTS, där det fjärde vanligaste klagomålet berör just omställningen till nya framtidssäkra infrastrukturer. Risken är också stor att klagomålen kommer att öka i antal med tanke på att takten i nedmonteringen av kopparnätet kommer att öka. I år påverkas 184 kommuner och ca 20 000 abonnenter.

Det är också oroväckande att den statliga myndigheten på området, PTS, inte tycks kunna påverka situationen. Idag finns exempel på platser där Telia till och med har beslutat att stänga sina nät i förtid, något som PTS säger sig ha försökt avstyra, men utan resultat.

Med hänvisning till ovan anser undertecknad att riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att se till att Skanovas nedmontering av kopparnätet samordnas så att telefoni och likvärdigt bredband kan erbjudas i området före nedmontering sker. Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Betty Malmberg (M)