Idag finns inga krav på analys av virus i avloppsvattnet. Det finns ingen myndighet som har ansvaret för frågan. Naturvårdsverket har ansvar för regelverket vad det gäller rening och analys av avloppsvatten, men detta omfattar i nuläget inte virus. Folkhälsomyndigheten har det nationella ansvaret för spårning och begränsning av smittsamma sjukdomar.
Det saknas statlig nationell och internationell samordning av eventuella analysresultat.
De virusspårningar som sker idag inom olika forskningsprojekt och flera av forskningsprojekten har startat nu efter pandemin utbrottet.
Sammanfattningsvis kan man konstatera att smittspårning via avloppsvattnet är relativt nytt och begränsat, och större samordning saknas.
Sverige behöver nu se över om vi kan öka provtagningarna och fastställa smittspårningen bättre genom fler analyser av avloppsvattnet. Att ta fler och mer strategiska analyser av avloppsvattnet kan ju hjälpa till att förebygga stora virusutbrott och tidigt upptäcka pandemier.
Det behöver tas fram en tydlig strategi på hur man via avloppsvattnet kan upptäcka virusutbrott i tid och därmed kunna begränsa skadan och spridningen av pandemier och andra virussjukdomar.
Att upptäcka sjukdomar i tid är viktigt och här behöver också Sverige jobba för att öka samarbetet inom EU på att analysera och begränsa smittspridningen genom att samarbeta om analyser av avloppsvatten och utbyta erfarenhet av detta med andra EU-länder.
Sten Bergheden (M) |
|