Motion till riksdagen
2020/21:1340
av Åsa Coenraads (M)

Rädda skogsbruket


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för en fortsatt skogsproduktion och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Skog täcker en stor del av den västmanländska arealen och skogen och skogsbruket har stått i rampljuset ända sedan den förödande branden i Västmanland som förstörde 13 100 hektar produktionsskog. Det motsvarar 1,4 miljoner kubikmeterskog som tillhörde enskilda markägare och kostade enorma pengar för både privatpersoner och samhälle.

Sveriges skogsägare står för den största delen av BNP:s netto, Västmanland har och är en stor bidragare till detta. Skogen är en av våra viktigaste källor till svensk välfärd och borde ha en mer framskjuten del i samhällsdebatten. Skogen bidrar inte bara till välfärd, den är också en av våra viktigaste verktyg i klimatomställningen då skogen binder koldioxid.

Skogsägarna har under flera generationer byggt upp stora virkesförråd i den svenska skogen. Detta har man gjort under parollen frihet under ansvar där man kombinerat produktionsmål med miljömål.

Skogsproduktionen ser dock ut att gå tuffare tider till mötes. Under flera år har det pågått en debatt om att skogen inte ska brukas utan sparas av miljöskäl. Forskningen visar dock att detta är fel, brukad omväxlande skog bidrar istället till biologisk mångfald och klimatnytta. Skogsbruket hindras idag av nyckelbiotopskydd, reservatsbildningar, granbarkborre, dålig grön infrastruktur och utökade talerätter av människor som bor långt från skogen. Ett annat stort problem är de växande viltstammarna som om de inte förvaltas klokt leder till både nedsatt produktion och kvalitetsnedsättningar. I Väst­manland växer populationen av både vildsvin som kronhjort, båda arterna far illa åt skogen. Allt detta sammantaget riskerar att minska produktionen som då får en negativ inverkan på svenskt BNP, klimat och västmanländsk ekonomi.

För att säkerställa en ökad produktion av skog i Sverige och Västmanland behöver hindren mot produktionsskogsbruket utredas noggrant där alla faktorer räknas in.

 

 

Åsa Coenraads (M)