Motion till riksdagen
2020/21:1337
av Marléne Lund Kopparklint och Betty Malmberg (båda M)

Ökad brandsäkerhet för braskaminer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om brandskydd och om certifiering av installatörer av braskaminer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige sker det över 20 000 bostadsbränder varje år som leder till att över 100 människor mister sina liv. Brand i braskaminer och andra eldstäder är den enskilt vanligaste orsaken till brand i svenska villor och står för en tredjedel av villornas bränder. Felaktig eldning, ofta övereldning, och felaktig inmontering av braskaminerna är orsaker som oftast leder till kaminorsakade bränder. Det är också två orsaker som MSB uppmärksammade i Sveriges nationella strategi för att stärka brandskyddet 2010.

Trots detta har politiken inte lyckats vidta tillräckliga åtgärder för att begränsa och förebygga bostadsbränder. Felaktig eldning kan delvis åtgärdas genom informations- och kunskapsspridning, men felaktiga inmonteringar av braskaminer och andra eld­städer som ökar brandrisken kräver större åtgärder.

Redan inom befintlig lagstiftning, lagen (2003:778) om skydd mot olyckor, åläggs villaägare att regelbundet anlita sotare för att brandskyddskontrollera och sota kaminen i syfte att just minska brandrisken. Trots detta så fortsätter bränder orsakade av felaktiga installationer att vara ett allvarligt problem.

En anledning till detta är att det blivit allt svårare att veta vilka kaminer som är säkra att installera, det med anledning av ökad import av kaminer från utlandet ofta genom internetköp. Kaminer som då kan sakna anpassning till eller monteringsanvisningar för våra svenska byggförhållanden där organiska och brännbara byggmaterial används istället för tegel som i många andra länder. På de installatörer som sedan ska installera kaminen ställs inga juridiska krav på tidigare erfarenhet eller kunskap om installation av eldstäder och kaminer. Således kan en outbildad hantverkare installera en importerad kamin utan att veta att kaminen och dess installation utgör en brandrisk.

Vi har tidigare motionerat i denna fråga riksmötet 2019/20 och lyfter den åter igen eftersom vi anser att allt som kan göras för att förebygga bostadsbränder ska göras. Därför bör möjligheten att införa en certifiering av installatörer som säkerställer att de har en grundläggande kompetens och kunskap, undersökas.

 

 

Marléne Lund Kopparklint (M)

Betty Malmberg (M)