Motion till riksdagen
2020/21:1335
av Lars Hjälmered (M)

Kortare handläggningstider för miljötillstånd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga initiativ för att generellt korta ned handläggningstider för miljötillstånd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har med rätta hårda miljökrav i lagstiftningen. Exempelvis behöver ett företag som vill starta en ny fabrik visa sin påverkan på miljön och vad man gör för att minska sin påverkan. Det är fullt rimligt.

Mindre rimligt är att det tar väldigt lång tid i Sverige att få nödvändiga tillstånd. Ofta kan den totala handläggningstiden ligga i spannet 5–10 år från att en miljöansökan lämnas in till att ett slutligt beslut tas. För etableringen av gruvor eller stora elledningar kan det ta ännu längre tid. På samma sätt kan det ta många år att få lov att bygga ett nytt hus eller att etablera en ny fabrik eller en ny elproduktionsanläggning. Långa hand­läggningstider och en osäker utgång av rättsprocesserna gör att Sverige blir mindre intressant att investera pengar i, vilket i sin tur kan leda till färre jobb. Detta blir extra viktigt då den globala värld vi lever i innebär att företag ofta väljer mellan etablering i olika länder. Därför bör hanteringstider för ansökningar generellt kortas. Olika åtgärder såsom förstärkt rätt ändringstillstånd, nyttjade av regler om bästa teknik och en översyn av villkorens detalj och omfattning är exempel på områden regeringen bör utvärdera och ändra. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

 

Lars Hjälmered (M)