Motion till riksdagen
2020/21:1323
av Betty Malmberg (M)

Falska konkursansökningar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vid egen ansökan om konkurs ska anmälaren legitimera sig via användande av bank-id eller motsvarande elektronisk legitimering som kontrolleras av mottagande instans och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en tingsrätt som mottagit konkursanmälan ska vara skyldig att omedelbart efter beslut underrätta berörd ägare och firmatecknare om beslutet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Att falskeligen försätta bolag i konkurs går idag alldeles för lätt. Dagens förfarande innebär att en konkursanmälan, även om den har undertecknats och lämnats in av en bedragare, handläggs omedelbart av tingsrätt utan att kontakt tas med den rättmätige ägaren. Detta låter sig göras eftersom det inte finns några krav på att anmälaren ifråga ska kunna legitimera sig elektroniskt såsom genom bank-id. Detta är orimligt och en situation som skapar problem brottsoffret ifråga tvingas ägna tid åt att bevisa att det fattade konkursbeslutet är felaktigt. Oftast måste därför ett juridiskt ombud kallas in som hjälper till med överklagandeprocessen till hovrätt. Därutöver kan det handla om skada i form av försämrat anseende, tidspillan på kontakter med banker och andra myndigheter, förnyelse av företagskort etc. Processen känns inte värdig en rättsstat.

Under senvåren 2020 har flera företag på detta sätt falskeligen försatts i konkurs. Det är därför viktigt att det snarast utarbetas moderna och säkra rutiner som kan skydda såväl fordringsägare som det utsatta företaget som falskeligen har försatts i konkurs. Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Betty Malmberg (M)