Motion till riksdagen
2020/21:1296
av Lotta Olsson (M)

Förändra bygglovshantering för temporära byggnader


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge Boverket i uppgift att förenkla regelverket för att underlätta för användandet av tillfälliga byggbodar och moduler och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Behovet av nya bostäder kommer vara fortsatt stort under lång tid, Boverkets prognos ligger på cirka en halv miljon nya bostäder fram till år 2025. I dagsläget är bostads­byggandet otillräckligt. Vi behöver ett ökat bostadsbyggande i Sverige. Byggandet behöver förenklas där det går och regelkrångel beivras.

Vid nybyggande av bostäder och infrastruktur, följer även ett ökat krav att lösa andra akuta lokalproblem. Lokaler behövs då för exempelvis barnomsorg, skola, till­fälligt boende och byggbodar. Samtidigt ska lösningarna vara hållbara, ekonomiskt och miljömässigt. Att vid varje tidsbegränsat lokalbehov kräva att uppdaterade byggregler ska tillämpas i detalj, som gäller för permanent byggande är fördyrande och tidskrävande.

Byggbodar är ett speciellt kapitel här är det helt orimligt idag att inte snabbt kunna flytta dem vid behov. Andra tillfälliga lokaler som ska stå något år är en annan kategori, men inte heller dessa är avsedda för permanent bruk.

För att förenkla detta krävs ett förtydligande i regelverken PBL och BBR, som hanterar frågeställningen flyttbara byggnader. I dag görs ofta lokal myndighetstolkning att nybyggnadsregler ska tillämpas så fort en byggnad flyttas till nästa temporära plats. Tolkningen blir orimlig för både branschen som tillhandahåller flyttbara enheter i form av moduler för tillfälliga behov och för dem som ska bruka lokalerna.

En lösning är att införa ett nytt begrepp som exempelvis kan kallas ”Uppställnings­tillstånd” för att särskilja dessa enheter från BBR kraven för nyproduktion. ”Uppställningstillståndet” skulle kunna vara tidsbegränsat och jämföras med exempelvis det tidsbegränsade bygglovet.

 

 

Lotta Olsson (M)