Motion till riksdagen
2020/21:1281
av Mattias Karlsson i Luleå (M)

Alternativt organisationsnummer för enskild firma


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att införa alternativt organisationsnummer för enskild firma och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Personer med skyddad identitet kan inte starta enskild firma eftersom organisations­numret är offentligt i många sammanhang som företagare och organisationsnumret för enskilda firmor är identiskt med personnumret på den privatperson som driver verksam­heten. Personer som ännu inte har erhållit ett svenskt personnummer, exempelvis ny­anlända, kan inte driva företag i form av enskild firma eftersom det krävs ett person­nummer för att företagsformen ska få en unik identitet.

Personer som inte har skyddad identitet men som ändå upplever ett särskilt behov av begränsad offentlighet för sitt personnummer, exempelvis kvinnor som tidigare utsatts för hot, ser problem med verksamhetsformen enskild firma. För Sveriges bästa behöver alla personer som har en affärsidé och kan ordna finansiering ha fulla möjligheter att starta en sådan verksamhet i alla de verksamhetsformer som finns tillgängliga i Sverige.

 

 

Mattias Karlsson i Luleå (M)