Motion till riksdagen
2020/21:1274
av Jan Ericson (M)

Återställ förtroendet för vårt skattesystem


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att analysera nya skatter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Om man inför nya riktade skatter med särskilda syften borde ett krav vara att man före skattens införande förvissar sig om att skatten i fråga fyller sitt syfte och inte bara blir symbolpolitik utan effekt, eller i värsta fall rent av samhällsskadlig.

Dagens regering har höjt eller infört ett antal riktade skatter med koppling till miljöområdet, skatter med mycket oklar nytta eller rent av bevisad samhällsskada genom att de missgynnar verksamhet eller tillverkning i Sverige till förmån för verksamhet utomlands.

Den nya skatten på avfallsförbränning fick hård kritik av Lagrådet för att den riskerade att motverka sitt syfte och medföra miljömässiga nackdelar som överstiger fördelarna, flygskatten hotar små regionala flygplatser och har redan stängt ned flyglinjer och flyttat avgångar utomlands, kemikalieskatten dömdes ut som ineffektiv och skadar svensk industri och svensk detaljhandel och skatten på plastpåsar är totalsågad som meningslös och rent kontraproduktiv ur miljösynpunkt.

Vi ser också hur stigande skatter på drivmedel och energi medför samhällsskada genom att begränsa rörligheten, motverka arbetslinjen och skada företagandet och människors privatekonomi.

Nyligen kom ett utredningsförslag om att införa miljöskatt på kläder på 40 kronor per kilo. Det har också kommit ett utredningsförslag om att straffbeskatta plastmuggar och matlådor för catering. Fem kronor skatt för en plastmugg och sju kronor för en engångsmatlåda är förslaget.

Många av dessa skadliga skatter kan givetvis sänkas eller avskaffas av en ny regering. Men det behövs också ett nytt synsätt för framtiden om förtroendet ska återställas för vårt skattesystem. Det är hög tid att nya skatter analyseras på ett seriöst sätt innan de införs. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

 

 

Jan Ericson (M)