Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheterna till en långsiktig plan för skattesänkningar och tillkännager detta för regeringen.
Sverige är ett av 3–4 länder i världen med absolut högst skattetryck. Samtidigt upplever många svenskar att de inte får valuta för sina skattepengar.
Otryggheten sprider sig i spåren av en alltför omfattande kriminalitet, med allt från inbrott och bilbränder till förnedringsrån, gruppvåldtäkter och grov gängkriminalitet. Sjukvården har stora brister i form av orimligt långa vårdköer. Eleverna i våra skolor redovisar onödigt svaga resultat och vår äldreomsorg har stora brister i fråga om både platser och personaltäthet. De mest utsatta i vårt samhälle har förlorat sina assistanstjänster och grova miljöbrott kan pågå i åratal samtidigt som politiken satsar skattepengar på elcyklar och klimatångestterapi.
Anledningen är att politiken prioriterar fel saker. Om man var tydligare med att prioritera välfärden, polisen och försvaret och prioritera bort saker som var mindre viktiga skulle vi kunna sänka skatten och samtidigt få mer pengar till det som är grunden för ett välfärdssamhälle.
Vi kommer dock aldrig att nå dit utan ett strukturerat arbete. I många företag och kommuner finns tydliga långsiktiga effektivitetskrav eller sparbeting som hela tiden driver fram prioriteringar och effektiviseringar. På statlig nivå i Sverige är dessa drivkrafter mycket svaga. Det gör att myndigheter och poster i statens budget har en benägenhet att ständigt växa, och man löser kostnaden för detta genom att höja skatterna för vanligt folk.
Riksdagen borde uppmana regeringen att införa ett tydligt långsiktigt sparbeting där statens budget bör reduceras varje år med en fastställd procentsats för att nå OECD :s genomsnittskostnader för statlig verksamhet.
Detta skulle tvinga fram viktiga politiska diskussioner om prioriteringar, möjliggöra överföring av medel från mindre viktiga saker till mer grundläggande och samtidigt skapa utrymme för en stegvis sänkning av det svenska skattetrycket.
Jan Ericson (M) |
Lars Beckman (M) |