Motion till riksdagen
2020/21:1266
av Jan Ericson (M)

Avskaffa Barn- och elevombudet


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa Barn- och elevombudet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I somras kom en välkommen HD-dom. Läraren som lyfte bort en elev som vägrade flytta på sig och som blockerade korridoren friades från ansvar och skadeståndskravet för "kränkning" som Barn- och elevombudet yrkat på avslogs.

Domen gjorde klart att en lärare får lov att både ta tag i en elev och flytta undan dem med rimligt våld om det behövs för att säkra ordningen på skolan. Domen välkomnas av lärarnas fackliga organisationer och stora delar av politiken. Sannolikt även av en överväldigande majoritet av Sveriges föräldrar och elever.

Det hade helt enkelt gått för långt när lärare som tog krafttag mot elever som mobbar, slåss och förstör för alla andra fick kritik och skolan tvingades betala skadestånd för kränkning till eleven som betett sig illa. Det skapade en situation där en lärare hellre blundade för sådana händelser och rektorer inte vågade stå upp för sin personal som agerade. Nu kan detta förhoppningsvis vända.

Det är märkligt att vi har en funktion under Skolinspektionen, Barn- och elevombudet, som genomåren drivit ett antal absurda ärenden om skadestånd till ”kränkta elever” när lärare bara gjort sitt jobb och tagit ansvar för att skapa ordning och redan i skolan

Tanken att stärka elevernas trygghet och rättigheter var säkert god, men det blev precis tvärtom. Barn- och elevombudet har uppenbarligen större intresse av att värna om rätten för stökiga och våldsamma elever att få ersättning för "kränkning" än att försöka medverka till en tryggare miljö i skolan för den stora majoriteten av eleverna som drabbas av dessa stökiga och våldsamma elever.

I klassrummet och skolan är det de vuxna som bestämmer och eleverna som ska lyda. Det är inte konstigare än så. Och om lärare eller annan skolpersonal upplever att en elev beter sig illa mot andra elever är det inte bara deras rättighet att ingripa, utan en skyldighet. Och detta måste kunna ske utan rädsla för att man ska hängas ut i media eller för att skolan ska tvingas betala ersättning för "kränkning". I det fall en vuxen går över rimliga gränser får den drabbade eleven och dennes föräldrar klaga hos rektorn eller i allvarliga fall polisanmäla detta för prövning i enlighet med vår vanliga lagstiftning.

Det är hög tid att helt enkelt avskaffa Barn- och elevombudet helt.

 

 

 

 

Jan Ericson (M)