Motion till riksdagen
2020/21:1265
av Jan Ericson (M)

Forskning om nästa generations kärnkraft


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att satsa på forskning om nästa generations kärnkraft och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Fram till senare år har Sverige haft en unikt miljövänlig elmix baserad på kärnkraft och vattenkraft. Praktiskt taget all svensk elproduktion har varit fossilfri de senaste decen­nierna. Tyvärr går utvecklingen nu åt fel håll. Vi ser upprepade exempel på att Sverige tvingas importera el från utlandet med okänd produktionsmetod, och vi har rent av tvingats köra igång oljekraftsbaserad reservkraft mitt i sommaren för att klara elför­sörjningen. Det finns två orsaker – dels nedstängning av fullt fungerande kärnkrafts­reaktorer (exempelvis Ringhals 1 och 2), dels att stamnätet från norra Sverige inte kan kompensera bortfallet med vattenkraftsproducerad el. Det senare borde man ha tänkt på innan man förtidsstängde kärnkraftsreaktorer i söder.

Vindkraft och vattenkraft kan aldrig utgöra baskraft i den svenska elproduktionen, eftersom den el som produceras inte kan lagras. Den är och kommer sannolikt under överskådlig tid att vara ett komplement.

Om Sverige vill fortsätta ha en miljövänlig elproduktion måste politikerna våga ta steget och uttala att Sverige bör utöka forskningen kring nästa generations kärnkraft, med avsikten att bygga en testreaktor och på sikt en fullskaligt producerande reaktor. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

 

 

Jan Ericson (M)