Motion till riksdagen
2020/21:1264
av Malin Höglund och Ann-Britt Åsebol (båda M)

Förbud mot högt spelande fordon på allmän plats


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att klassa högt spelande musik från fordon som störande buller och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fordonet som orsakar bullret ska kunna förverkas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Flertalet kommuner i Sverige har under de senaste åren haft problem med fordon som har extrema högtalaranläggningar. Fordonen har orsakat störningar på kvällar och nätter i bostadsområden, vilket orsakat stora problem för invånare och näringsidkare.

Polisen säger sig ha dåligt stöd i lagstiftningen för att kunna hantera problemen med höga ljudvolymer.

Fordonen som har dessa högtalarsystem producerar, enligt vad utövarna själva uppger, ljudnivåer på över 145 db. Det är samma ljudnivå som ett startande jetflygplan.

Polisen har försökt, genom att använda sig av lagstiftningen om ofredande, att hitta vägar för att kunna bötfälla personer som spelar hög musik. Föraren borde inte kunna hantera bilen på ett säkert sätt vid körning om den höga musiken spelas.

Lagstiftningen är i dag är alldeles otillräcklig vad gäller bullerstörning. Eventuellt skulle man kunna använda sig av lagstiftningen om förargelseväckande beteende.

Befintlig lagstiftning är svår att tillämpa. Fordonen står många gånger parkerade på en plats med öppna dörrar och volymen kontrolleras med mobilen eller en annan fjärr­anordning av någon person som står bredvid bilen. Polisen kan inte ingripa då man inte vet vem som orsakat ljudet.

Enligt polisen finns problemet i alla kommuner i Dalarna. I samhällen som Mora och Rättvik är problemen speciellt utbredda och det har lett till stor frustration bland kommuninvånarna.

I till exempel Mora och Rättviks kommuner använder man sig av den lokala ord­ningsstadgan för att komma åt problemen. Länsstyrelsen i Dalarna har gett klartecken till polisen att bötfälla personer som spelar hög musik. Problemet med att kunna veta vem som ska bötfällas kvarstår och det är inte fler poliser som kan lösa det.

För att komma åt problemen med att polisen inte kan bevisa vem det är som kon­trollerar volymen så bör det finnas ett förar-/ägaransvar om bilen rullar och ett ägar­ansvar om bilen står still och ägaren är på plats. Att bötfälla ägaren av fordonet och förverka fordonet samt att dra in körkortet för ägaren av fordonet skulle med all sannolikhet få en effekt på ljudvolymerna. Höga ljudvolymer från fordon borde klassas som vägbuller, där gränsvärden ligger på 6065 db. Om dessa värden överskrids ska polisen kunna beslagta fordonet under en viss period och/eller så ska polisen kunna dra in körkortet under en viss period.

Det behövs en lagstiftning för att inte oskyldiga människor och näringsverksamheter fortsätter att vara drabbade och tvingas flytta för att komma undan problemen.

 

 

Malin Höglund (M)

Ann-Britt Åsebol (M)