Motion till riksdagen
2020/21:1262
av Malin Höglund (M)

Trafikplikt på Mora flygplats


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av en flygförbindelse till och från Mora flygplats och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Dalarna och Mora är beroende av en väl fungerande flygplats. Mora flygplats är viktig för näringslivet, besöksnäringen och invånarna runt Mora men också ur ett beredskaps­perspektiv. En flygplats möjliggör bland annat att kommunerna kan knyta till sig viktig kompetens som annars saknas och dessa kan arbetspendla. Inte minst är detta viktigt för en ort som Mora med en stor del av näringslivet som har besöks- och turistnäring, där flygplatsen utgör en hubb för företag inom bland annat kulturella upplevelser, över­nattningar (hotellverksamheten), mat och dryck (restaurangverksamheten) samt evene­mang som bland annat Vasaloppet.

När flygbolag går i konkurs eller slutar trafikera orter blir det förödande för både näringsliv och besöksnäringen.

En flygplats möjliggör bland annat att kommunerna kan knyta till sig viktig kompe­tens som annars saknas och dessa kan arbetspendla. För att hela Sverige ska leva behövs mindre flygplatser.

Regeringen öppnade i och för sig för möjligheten att ett bolag som flyger från Sveg till Stockholm kan mellanlanda i Mora, men dock utan ersättning. Det finns en EU-regel som säger att flygtrafik kan upphandlas om restiden med tåg överskrider tre timmar. Trafikverket har i regelverket inte tre timmar, utan i Sverige säger myndigheten att minst fyra timmar ska gälla. Mora får därmed sämre kommunikationer än övriga Euro­pa. Regeringen borde se till att säkra flygförbindelsen MoraArlanda genom trafikplikt.

 

 

Malin Höglund (M)