Vapenpasset har funnits sedan det dåvarande EG presenterade det första vapendirektivet 1991. Vapenpasset bygger på den för EU-samarbetet uppenbara principen om mutual recognition, dvs. ömsesidigt erkännande – den som har tillstånd att inneha vapen i ett EU-land ska inte behöva söka införseltillstånd när denne ska åka på en jaktresa eller på en skyttetävling i ett annat land.
Sverige är tillsammans med Irland de enda medlemsländer som ännu inte accepterat vapenpasset. I Sveriges fall saknas uppenbara skäl grundade i evidens och verklighet för detta.
Det innebär till exempel att jaktturister från andra EU-länder tvingas söka tillstånd för att få ta med sig sitt vapen. Det riskerar även att medföra att Sverige som nation missar viktiga skyttetävlingar när andra länders tävlande inte kan delta på grund av vapeninförseln. Det är en process som är både kostsam och dessutom kan ta flera månader, vilket hämmar den växande jaktturismen och möjligheten att ordna internationella skyttetävlingar i Sverige. I förlängningen slår detta mot både landsbygden och landsbygdsföretagandet.
Mats Green (M) |
|