Motion till riksdagen
2020/21:1249
av Saila Quicklund (M)

Säkerställ utbildningscentrum för högre utbildning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av utbildningscentrum för högre utbildning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Landsbygdskommittén har tidigare föreslagit att utbildningscentra för högre utbildning säkerställs i kommuner i FA-regioner (en grupp av kommuner som på sikt kan antas vara självförsörjande vad gäller arbetstillfällen och arbetskraft) utan högskola/universi­tet och med få lärcentra samt i kommuner som är berörda av kommitténs näringslivs­paket till kommuner med extra stora utmaningar.

Utbildningscentra för högre utbildning skulle helt klart öka möjligheterna för unga i landsbygdskommunerna att ta del av de olika utbildningar som lärosätena erbjuder. Det kommer att stimulera övergången till både eftergymnasial och högre utbildning, för­hoppningsvis i kommuner där övergången till högre utbildning är lägre.

Utbildningscentra för högre utbildning kan skapa än bättre möjligheter för näringsliv och offentliga arbetsgivare att få tag på rätt arbetskraft ute landsbygden.

 

 

Saila Quicklund (M)