Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa plastpåseskatten och tillkännager detta för regeringen.
Plastpåseskatten bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna. Skatten inrättades i tron att en skatt på plastpåsen vi bär hem våra matvaror i skulle minska inköpen av plastpåsar och därmed minska Sveriges utsläpp av plast. Ett verklighetsfrånvänt förslag då vardagen gör gällande att plastpåsen som haft till uppgift att få hem matvarorna från butiken därefter tjänar som soppåse och därmed kommer tillbaka i insamlingen kort efter att den inhandlats och då tjänat dubbla syften innan den kommer till sopsorteringen. Istället har skatten på plastpåsar ökat användningen av pappåsar för att bära hem matvaror och ökat inköpen av plastpåsar på rulle för att tjäna som soppåse. En produkt blev till två och miljön får betala notan.
När Runar Brännlund, professor i miljöekonomi, kallar plastpåseskatten för ett skolboksexempel på en dåligt genomförd miljöskatt är det dags att tänka om. För att få bukt med minskad plastanvändning bör fokus riktas mot alla de inplastningar, plastbehållare och skydd som finns för att separera, skydda eller hålla på plats när det kommer till enskilda matvaror, leksaksförpackningar och emballage kring möbler. Dessa fyller efter användning ingen fortsatt funktion utan slängs omedelbart till sopor och skulle med enkelhet kunna bytas ut mot mer miljövänliga material. Att med hjälp av tekniska framsteg och forskning inom miljöområdet satsa på användning av plaster framställda av återvunnet material eller av förnybara råvaror som majs eller sockerrör bör ligga i Sveriges framtida miljöstrategi. Då plastpåseskatten fått långt ifrån väntade resultat och nu försämrar återvinning och ökar krav på konsumtion i form av annan plast bör skatten avskaffas snarast. Sverige ska ligga i framkant för minskad användning av plast men då måste vi göra insatser som ligger i linje med önskat resultat och satsa på de områden där användningen är som störst samtidigt som vi tar fram komplement av mer miljövänliga material.
Ann-Sofie Lifvenhage (M) |
|