Motion till riksdagen
2020/21:1153
av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Prioriteringsregler för spårlägen för tåg som möjliggör ett ökat studie- och jobbresande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt se över prioriteringskriterierna för tilldelning av spårlägen för tåg för att underlätta studie- och arbetspendling och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi blir allt fler svenskar och speciellt områden i och omkring storstäder visar kötider för att få bostäder som är långt från rimliga. Ändå är det i dessa områden många av de arbetstillfällen som skriker efter kompetens finns och det är i dessa områden många människor därför väljer att bosätta sig i.

Det ställer höga krav på omkringliggande infrastruktur för att skapa möjligheter till boende även i den del som kan nämnas som blodomlopp kring storstäder. Med en pendling kring timmen fungerar vardagen ändå för många och det skapar andra värden i vardagen att kunna kombinera ett arbete i storstaden med ett boende på landsbygden. Därför är det viktigt att en klimatsmart infrastruktur med tåg möjliggör arbetspendling i blodomloppskommunerna. Det är något som alltså både lättar på bostadstrycket i stor­städerna, ger klimatsmart arbetspendling och samtidigt ger stabilitet åt de kommuner som omgärdar storstäderna. Det är av största vikt att de nu gällande prioriteringskriterier som styr vilka tågslag och vilka spårlägen som ska tilldelas vem ses över. I dagsläget kan ett knökfullt pendeltåg från Gnesta, i Sörmland, inte konkurrera om ett spårläge i rusningstrafik med ett snabbtåg med ett mindre antal affärsresenärer från Stockholm till Göteborg. Resande på ”fritid” (vilket vägen till och från arbetet räknas som) är inte lika mycket värt som en resa som betecknas som resa i tjänsten. Detta gäller även om klimatnyttan att fylla ett pendeltåg med människor till och från arbete och studier istället för att de var och en ser sig tvungna att ta bilen in till redan hårt belastade storstäder långt och vida överstiger miljönyttan att ett fåtal resenärer sitter på ett långväga tåg.

Det är av största vikt att skyndsamt se över prioriteringskriterierna så att reglerna ändras till att lösa vardagliga pendlingsmöjligheter i och kring våra storstadsmotorer. Det är ett klimatsmart och effektivt sätt att möjliggöra för fler att ställa bilen och åka kollektivt samtidigt som vi också lättar på bostadsbristen i storstäderna genom att möj­liggöra bostad i blodomloppskommunerna och arbete mitt inne i storstaden vinn-vinn för människor, miljö och utvecklingskraften i Sverige.

 

 

Ann-Sofie Lifvenhage (M)