Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur Skenäsfärjan och andra vägfärjor ska fungera bättre i framtiden och tillkännager detta för regeringen.
Trafikverkets 70 gula vägfärjor trafikerar 40 leder i hela Sverige. Årligen görs en miljon anlöp och 12 miljoner fordonstransporter. Färjorna gör det möjligt att bo i kustnära områden, skapar attraktiva lösningar på trafikproblem och öppnar genvägar i storstadsområden. Färjetrafiken är en mycket viktig del av den totala infrastrukturen i Sverige.
Leden vid Skenäs i Östergötland är en av de mest trafikerade. Här pendlar dagligen boende in till Norrköping, Söderköping och Linköping och den möjliggör transporter för lokala företag på landsbygden, till exempel fodertransporter. Det är också en led som behövs för enskilda transporter av elever till och från skolan.
När färjetrafiken, av olika anledningar, ställs in tvingas boende och företag att använda annan bilväg som mer än fördubblar resvägen. Ovan exemplifierade fodertransporter får stor påverkan på trafikflöden och givetvis handlar det om stora komplikationer och kostnader för den enskilda företagaren och för boende i området.
Under sommaren 2020 har problemen med inställda färjeturer på aktuell sträcka varit stora. Men även flera år tillbaka har problemen varit ofta återkommande. Med en växande befolkning i Östergötland och ökad arbetspendling mellan kommunerna (särskilt Norrköping–Linköping) måste man kunna förutsätta att den infrastruktur som utgörs av statlig färjetrafik ska fungera mer driftssäkert. Åtgärder behöver därför vidtas så att den här typen av problem kan avvärjas i framtiden.
John Widegren (M) |
|