Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att reformera ordningslagen och tillkännager detta för regeringen.
Vi har i Sverige en polisbrist, vilket leder till otrygghet och oro i städer och på olika platser. Polisens resurser räcker helt enkelt inte till för patrullering, fysisk närvaro och stävjande av ordningsstörningar.
I Stockholm och Uppsala har Kristdemokraterna på kommunal nivå drivit ett införande av kommunala patrullerande ordningsvakter, vars verksamhet varit mycket uppskattad och i efterhand utökats. Dock har det funnits problem när det gäller de tillstånd för så kallade LOV 3‑områden, som beviljas av Polismyndigheten.
Trots att polisen själv ser ordningsvakterna som ett viktigt komplement, som man också samarbetar nära med, så hindrar alltså lagen myndighetens möjlighet att bevilja tillstånd för denna typ av verksamhet.
I Uppsala har området som ordningsvakterna patrullerar inskränkts. Nyligen har en ansökan gjorts om att få ha ordningsvakter i stadsdelen Gränby. Trots att Gränby är ett område som plågats av oro, otrygghet, skjutningar och bristande närvaro av ordningspersonal, så verkar det vara svårt att få igenom en ansökan om patrullerande ordningsvakter enligt det önskemål som kommunen hade. Området består till stora delar av bostäder, och för den typen av områden beviljas tydligen inte en så kallad LOV 3‑ansökan.
I Stockholm, Linköping och Göteborg har kommunerna upplevt motsvarande begränsningar och därför beslutat att uppvakta regeringen för att få en förändring till stånd.
Det är nu hög tid för regeringen att skyndsamt utreda och föreslå förändringar av lagstiftningen, så att inte kommunernas möjligheter att på egen bekostnad bistå polisen och allmänheten i det viktiga trygghetsskapande arbetet inskränks!
Kommunala ordningsvakter måste kunna patrullera de områden som kommunen själv anser vara i behov av ordningspersonal utan att detta ska behöva inskränkas av lagstiftningen.
Mikael Oscarsson (KD) |
|